Nacionalni park Tara  pokriva najveći deo planine Tare koja se nalazi na krajnjem zapadu  Srbije i zahvata područje ograničeno laktastim tokom Drine između Višegrada i Bajine Bašte, te pripada delu starovlaških planina (Starovlaško-Raška visija).

Područje se nalazi između 43º 52' i 44º 02' severne geografske širine i 19º 15' i 19º 38' istočne geografske dužine.


    Saobraćajno-geografski položaj Tare je uveliko specifičan i izuzetno povolјan. Ona se nalazi blizu magistralnog puta  koji povezuje Beograd, preko Gornjeg Milanovca, Čačka, Užica, Zlatibora, Prijepolјa i Podgorice sa Crnogorskim primorjem.

 

 

Pristup u Nacionalni park je relativno dobar i moguć u tri pravca:

Putem B.Bašta – Kaluđerske bare (16 km)

Putem B.Bašta –Perućac- Mitrovac (27 km)

Putem Kremna – Kaluđerske bare (9 km).

B.Bašta je asfaltiranim saobraćajnicama povezana sa magistralnim pravcima:

Beograd-Valјevo-B.Bašta –Kremna-Višegrad

Beograd-Čačak-Užice-Kremna-Višegrad

Šabac-Loznica-Ljubovija-B.Bašta.


   Sportsko-rekreacioni kompleks Dono Di Dio nalazi se u blizini Naselja Krnja Jela koje je jedno od najlepših na Tari, i udaljeno je svega 3 kilometra od Mitrovca. Kompleks je neposredno pored asfaltnog puta, ka jezeru Zaovine.   Osim navedenih lokacija Dono Di Dio je 10-ak kilometara udaljen od jezera Perućac i Parka Mokra Gora, u okviru koje se nalazi i čuveno naselje Mećavnik ili Kustendorf, kako je u svetu poznatije, čiji je osnivač svetski poznati režiser Emir Kusturica, a gde se svake godine održava filmski festival.
Naselje je smešteno na planinskoj livadi zaštićenoj šumovitim planinskim obodima sa obe strane puta.